Pastéis de nata — можна перекласти як вершкове тістечко, оскільки слово nata на португальській мові — це вершки.
Трохи історичних даних про десерт.
У минулі століття в Португалії багато монастирів мали досить сильні кулінарні традиції, які й до нашого часу дуже шануються серед португальців. Ченці тримали в секреті рецепти виготовлення своїх солодощів, оскільки були «монополістами».
Паштель де ната придумали ще на початку XVIII століття католицькі черниці в пекарні монастиря в містечку Белем. Рецепт дуже тривалий час зберігався у таємниці, але згодом її розкрили.
Кошики з листкового тіста з ніжним заварним кремом приголомшливо смачні!
Давайте вже скоріше готувати ці прекрасні тістечка.
Потрібні інгредієнти:
• листкове тісто — 600 гр;
• молоко — 500 мл;
• шкірка одного лимона;
• паличка кориці — 1 шт;
• борошно — 60 г;
• цукор — 500 г;
• вода — 250 мл;
• жовтки — 7 шт.
Приготування
Листкове тісто потрібно розморозити і розкачати на присипаній борошном поверхні в пласт товщиною 5 мм. Розрізати навпіл і посипати одну частину ванільним цукром. Покласти зверху другу частину тіста і тонко розкачати.
Вирізати 12 кружечків діаметром 9 см. Розкачати залишки, вирізати ще 3 кружечки.
Викласти шматочки тіста у формочки для кексів, сформувати бортики. Застелити кожен шматочок тіста листком фольги, притиснути. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин. Зняти фольгу та готувати ще 5 хвилин. Зменшити температуру до 160 градусів.
Тим часом, поки готуються кошики, збити яйця, яєчні жовтки, цукор і ваніль в мисці. В окремій каструлі закип’ятити вершки. Зняти з вогню і дати трохи охолонути, протягом 15 хвилини. Помішуючи, влити гарячі вершки.
Готовий крем рівномірно розподілити у формочках з тіста. Запікати 15–20 хвилин, або поки начинка не загусне.
Повністю остудити тістечка і посипати їх цукровою пудрою.
Смачного!